ONLINE

Monday, October 3, 2016

Telur masin masak lemak yang sedap

Assalamualaikum.

Hai! Lamanya iolss tak update blog! Oklah, this time aku  nak share satu resipi yang aku belajar dari mak mertuaku. Telur masin masak lemak. Pernah rasa? Aku first time dengar dari mak mertua aku tau. Masakan Kelantan katanya. Maklumlah bila kahwin dengan orang Kelantan, kite orang Johor ni kenalah belajar masakan negeri sana. Barulah perut suami dan keluarganya terjaga. Hahah. Actually tulis resipi kat sini sebab takut terlupa. Kahkah!

Ok mari kita mulakan.

Bahan-bahan:
5 biji telur masin
8 tangkai lada kering (direndam dgn air panas)
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit
4 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2 sudu besar ketumbar (disangan dan dikisar kering)
2 sudu besar kerisik
Santan dari sebiji kelapa
1 keping asam keping
2 tangkai daun kesum
Gula

Cara-cara:
1. Tumbuk lada kering, halia, lengkuas, kunyit, bawang merah, bawang putih. Kalau kau tak kuase, kau gune je lah blender! Then, tumis sampai pecah minyak.
2. Masukkan santan ke dalam periuk.
3. Masukkan kerisik, ketumbar, asam keping dan bahan tumbuk/blended tadi ke dalam periuk berisi santan.
4. Rebus gulai sehingga mendidih. Jangan lupa sentiasa kacau, supaya santan tak berketul.
5. Kecilkan api. Pecahkan telur masin ke dalam gulai satu demi satu, perlahan-lahan.
6. Sedikit gula untuk seimbangkan rasa.
7. Taburkan daun kesum dan kacau.
8. Bolehlah dihidang.

No comments: