ONLINE

Thursday, June 25, 2015

Braces diary 3 : Dawai mencucuk pipi

Hari ni dah lebih kurang dua minggu dah aku berbraces. Pelbagai dugaan dan rintangan dah aku lalui sepanjang tempoh itu. Amboi serius beno bunyinye.

Orang kata sakit gile kan pakai braces. Pada aku takde lah sampai macam tu sekali hoi rasa dia. Cuma sengal2 sikit tu biase lah. Nak tau camne rasa dia? Cuba kau keluarkan jari telunjuk kau, pastu gunakan ia untuk tolak mana2 gigi kau tu, macam tu lah rasanya. Tak sakit pun kan.

TETAPI!

haaa ada tetapi. Suspen ni. Sakit dia kat tempat lain. Sakitnya tuh di sini di dalam hatiku. Mesti kau menyanyi kan baca ayat tadi tu. Ehehekehehehekkkss

Ehem!

Okay. Sakitnya dekat pipi weh. Serius sakit. Macam mana boleh sakit? Jap aku tunjuk gambar.

Hok 'wire poking' tu la hok cucuk2 pipi ambo. Sapanya ati demo. Picture from here



Doktor dah pun bagi sejenis wax untuk diletak pada bracket kalau2 rasa sakit ke ape.

Inilah 'wax'nye. Aku tak guna pun. Kesan penyek2 tu sebab aku buat main je.
Alkisahnya, pada suatu hujung minggu aku balik rumah. Masa tu 'poking wire' tu kuat pulak mencucuk2 pipi aku. Sampai berdarah ha. Aku dah tak tahan, aku pun carilah 'wax' yang doktor bagi. Tak jumpa.

Aku pun sanggup la mengelilingi dan keluar masuk pelosok bandar Kota Tinggi tu cari si wax ni. (Padahal niat utama keluar masa tu nak ushar baju raya. kuikuikui.) Habis semua farmasi dan klinik gigi aku masuk, semua tak jual. Sebab klinik2 tu tak buat braces kot, tu yang takde tu. Kalau benda ni jadi kat korang, korang carilah dekat klinik yang buat braces ye.

Akhirnya aku pasrah untuk menahan kesakitan. Esoknya entah macam mana, sakit tu dah kurang. Baguslah. Agaknya pipi aku dah mula adapt dengan kehadiran dawai tu. Pasai tu lah aku tak guna pun wax tu. Rupa2nya kan, wax tu tertinggal kat kolej. Tammat.

So macam mana nak guna wax ni?

Mula2 pastikan gigi dan gusi kau kering. Keringkanlah guna kapas ke, kain ke ape. Jangan kena air liur, nanti wax ni tak lekat. Kau cubit sikit wax tu, gentel2 sampai jadi bentuk bulat. Then, letak kat hujung dawai tu. Macam dalam gambar bawah ni.

Picture from here

Untuk penjelasan lebih mendalam, jom tengok video dari Youtube ni


Boleh skip ke minit 2:15 untuk cara nak handle poking wire tu.

Pada aku, wax tu takde lah membantu sangat pun. Nanti masa gosok gigi, kau kena buang jugak wax tu. Pastu kalau sakit lagi, pasang lagi. Leceh. Silap ari bulan, wax tu bcampur skali dengan juadah berbuke ko. kakakakakaka. Lawak sangat ke gelak camtu?

 Ok lah. Tu je. Bye! Selamat berpuasa!

Thursday, June 11, 2015

Braces diary 2 : Self ligating braces

Meh sini aku sambung cerita entri semalam pasal braces tu.

Sebelum aku ke klinik gigi itu, aku makan terlebih dahulu, sebab doktor pesan dalam tempoh 3 jam lepas tampal bracket tu, tak boleh makan dan minum. Lepas makan, aku gosok gigi dulu, supaya menu nasi lauk terung berlada aku makan tadi menjadi rahsia daripada doktor itu. hahah motippp??

Klinik yg aku pergi ni ada buat 2 jenis braces; traditional braces dan self ligating braces. Sampai sana, sister kaunter tu tanya nak pasang traditional braces or self ligating braces?
Aku buat keputusan nak pasang yang self ligating braces. Kenapa?
1. lebih hygienic
2. lebih selesa
3. kurang sikit sakitnya
4. hasilnya lebih cepat

Tapi self ligating braces lebih mahal daripada traditional braces. Harga kat klinik tu pada 10 Jun 2015,  traditional braces RM4800, manakala self ligating braces RM5800. Bagi aku harga ni quite nice la kalau nak compare dengan harga kat tempat lain. Deposit untuk kedua2 jenis braces ni RM1500, baki bayaran boleh bayar semasa next meeting dengan doktor.

Kalau korang suka braces yang ada kaler2 tu, korang pilihlah yang traditional braces ye. Boleh tukar2 warna rubber band tu. :)

Traditional braces

Sel ligating braces

Masa aku landing kat kerusi patient tu, mula2 sekali doktor cuci2 sikit gigi aku. Then tetibe doktor suruh aku nganga besar2, pastu dia masukkan sejenis sudip atasnya ade benda ala2 tanah liat.

Macam ni lah rupa benda yg aku maksudkan tu

Dia cetak gigi aku rupanya. Bila benda tu dah mengeras, dia cabut balik benda tu. Peh macam nak tertanggal gusi aku time tu. Memang melekat betul tanah liat tu kat gigi. Hahah

Then doktor cuci lagi gigi aku. Yelah kot2 ada sisa2 tanah liat tadi kat dalam mulut ke kan. Eh entah lah. Aku tak paham apa benda doktor tu buat dgn gigi2 aku. Yang aku tau, aku nganga mulut je.

Then doktor pun pasang bracket kat gigi. Bracket tu bahan metal yang doktor tampal kat gigi2 tu. Time ni memang lama gila menganga sebab nak bagi pelekat bracket tu betul2 kering. Bila dah kering, bukan bracket tu je yg mengering, rupa2nya bibir ko gusi ko semua kering. Terus aku capai petroleum jelly sapu kat bibir. Then, doktor pun suruh rehat 3 jam.

Doktor siap pasang bracket pukul 12pm, maknanya pukul 3pm kena datang klinik balik untuk pasang dawai yang menyambungkan bracket2 tadi. 

Yang label 'ARCHWIRE' tu lah dawai yg aku maksudkan
Pukul 3.30pm aku datang klinik tu balik. Doktor pasang dawai tu 10-15 minit je. Sebab self ligating braces ni tak macam traditional braces, dia takde rubber band warna-warni tu yg kena pasang satu2. Yang ini, cuma masukkan dawai tu and just close je pintu dia. Paham tak? Nasiblah kalau tak paham. Haha.

Ni kat bawah ni aku letak video dari Youtube ni. Dalam video ni dia tunjuk bagaimana self ligating braces ni berfungsi. Ini brand T1. Ada lagi brand lain macam Damon braces. Aku punya, aku tak tau brand apa. 

 
T1 self ligating braces

Lepas pasang dawai, doktor letak sejenis simen kat gigi geraham besar belah atas. Supaya gigi bawah dan atas tak bertemu. Lepas tu siap! Untuk kes aku, doktor pasang braces belah bawah je dulu. Dia nak masukkan gigi bawah ke dalam. Then barulah pasang untuk gigi atas. Doakanlah tak kena cabut gigi. hohoh.

Petang tu aku berhasrat nak makan bubur kat kedai makcik belakang UTM tu. Bubur yang ada sayur kangkung, telur masin, lobak masin, ikan bilis tu. Aku lupa gigi atas dan bawah aku tak bertemu, maka mana boleh kunyah! Hilang nikmat nak makan. Aku telan bubur sikit dengan daun kangkung sikit je. haha

Lepas tu aku terus pegi shopping barang2 dapur. Memang hari2 aku kena masak la jawabnya. Bubur baby. hahahaha

Oh btw, aku buat kat Klinik Pergigian Abby, Taman Universiti Skudai, Johor. Doktornya perempuan. Semua staff kat situ friendly. :)

K bye!

Wednesday, June 10, 2015

Braces diary 1 : check gigi

Tengahari semalam aku jumpa dentist nak check gigi untuk pasang braces. Mula2 tu takut jugaklah kot2 doktor cakap kena cabut. Sayang weh gigi elok nak kena cabut. Namun ku gagahi jua sebab hasrat nak pakai braces memang dah lama sangat terpendam.

Sebab apa aku nak pasang braces?

Sebab gigi kacip belah atas aku tumbuh senget (orang tengok tak perasan sangat). Bila aku tutup mulut atau gigit sesuatu, gigi senget tu menghentam gigi kacip bawah la kan. Lama-kelamaan gigi bawah pun senget. Dan kini gigi kacip aku belah bawah makin jarang dan semakin ke depan. Sekarang ni gigi2 belah bawah aku lebih ke depan berbanding gigi2 belah atas. Atau dalam istilah omputehnya UNDERBITE.

Kenapa tak pasang dari dulu?

1. Sebab takde bajet.
2. Sebab takut kalau kena cabut gigi.
3. Sebab tengok video orang yg ada underbite siap kena buat surgery bagai.
4. Sebab sayang kat gigi yg elok yg kalau2 kena cabut tu.
5. Sebab kesian tengok makanan sedap2, rugi kalau tak masuk dalam perut aku. lulz (sebab orang kata braces ni buat ko malas makan, sebab nak bersihkan gigi tu lama).

Kenapa baru nak pasang sekarang?

1. Sebab dah nak bulan puasa. Takde lah orang nak ajak aku pegi makan sedap2 untuk sebulan pertama. Nampak tak sesuatu permainan di situ. kehkehkeh.
2. Lagi satu sebab gwa dah boleh terima hakikat segala kemungkinan2 kat soalan atas. Yang paling tak boleh blah pasal surgery tu lah. Memang gwa takkan buat lah yang itu. Gwa cuma nak susun gigi je.

So aku pun jumpa dentist yg aku tak tau nama dia apa. Bila dah selesai check, soalan yg aku tanya doktor tu ialah
"gigi saya mesti kena cabut kan doktor? sobss"

Last2 doktor cakap:
"Untuk peringkat awal ni, gigi awak tak perlu cabut sebab gigi awak jarang. So ada ruang utk gigi awak bergerak. Tapi kalau gigi bawah awak dah rata tapi masih gigi bawah awak ke depan, baru lah kena cabut. Itu pun gigi bawah je. Ruang utk gigi atas ok je tu."

Aku memang tak expected langsungggg pun jawapan tu yg aku terima. Maka aku boleh simpulkan semalam adalah antara hari2 aku yg paling bahgia. lulz

Doktor cakap kalau nak pasang terus, dia akan terlebih dahulu pasang sejenis bende alah (ape benda tah dia ckp), untuk halang gigi atas dan bawah bertemu. Sebab dia nak gigi aku yg bawah tu gerak ke dalam.

Kena tunggu 3 jam, tak boleh makan dan minum, barulah dia pasang braces tu.

Disebabkan semalam aku tak prepare pape, belum makan apa semua, maka aku akan pasang hari ni. Kejap lagi. Ngiahhahaah~~~ (evil laugh)

Nanti aku update k cerita pasal braces ni. Gwa sebelum buat keputusan nak pasang braces ni pun memang suka gila baca experiences org pakai braces.

Bye!