ONLINE

Wednesday, September 9, 2015

Tutorial: Cara termudah untuk balut buku dengan teknik sellotape

Aku ni sebenarnya takde modal nak update blog. Tadi aku baru lepas men'sellotape' buku-buku yang aku baru beli, maka bolehlah kot kisah aku meng'sellotape' buku-buku dijadikan modal. hahaha dah macam desperate sangat nak update blog dah kenapaaa. Walhal keje banyak bertimbun tuhh.

Teknik men'sellotape' ni adalah alternative bagi menyampul buku. Nak sampul buku kan leceh, nak kene beli sampul plastik, ukur, gunting, balut, sellotape, pastu nak kene kemas sampah2 pulak. Simple je actually kan, tapi since aku ni pemalas, so tak kuase aku nak buat semua itu...ngiahahah~~ (kenapalah perangai aku begini)

Apa yang kita perlukan adalah
1. Buku yang belum berbalut
2. Sellotape
3. Gunting
4. Pasang lagu kegemaran untuk suasana muzikal. Haa gittuuuu

Cara-caranya

Bubuh sellotape kat situ

Bubuh bahagian atas dan bawah pulak


Kat bahagian tulang buku jangan lupa

Bahagian dalam rupa dia macam ni

Haa dah siap! InshaAllah buku akan kekal cun dalam masa yang lama. Selagi sellotape tu tak tanggal, selagi tu lah bucu buku tu kekal bersegi. Kalau ada gelembong2 masa letak sellotape tu, takpe abaikan je. Gelembung tu memberi tekstur yang menarik pada rupa buku korang nanti. Menarik sangat. hahaha

Ok lah tu je. Semoga menjadi inspirasi kepada anda semua! Lulz