ONLINE

Monday, February 24, 2014

Menyapu muka selepas solat

siang tadi aku hadir ke kelas Philosophy of science and civilization...seronok jugak la kelas tu dengan pensyarahnya yang suka bercerita dan berkongsi ilmu...

dalam kelas tu kami ada berbincang tentang amalan-amalan seperti mencium hajar aswad, menyentuh kaabah, dan seumpamanya...pensyarah menerangkan perbuatan-perbuatan tu dilakukan adalah kerana rindu kepada Rasulullah s.a.w...

Umar Al-Khattab ada mengatakan, "Memang aku tahu bahawa kau hanyalah batu, tidak dapat mendatangkan manfaat atau bahaya. Jika bukan kerana aku melihat Nabi s.a.w. menciummu, aku tentu tidak akan menciummu" (HR Bukhari 1597 dan Muslim 1270) 

hajar aswad tu kan batu dari syurga, maka dengan menciumnya mungkin sebagai pengubat rindu pada syurga...pun boleh jugak...

sama seperti amalan menyapu muka selepas solat...selepas memberi salam, amalan menyapu muka tu dah jadi macam gerakan spontan...pensyarah tu menerangkan perbuatan tu dilakukan sebenarnya kerana sahabat Nabi s.a.w. pernah nampak baginda s.a.w. berbuat demikian...tapi ada yang mengatakan, sebenarnya Nabi s.a.w. buat macam tu sebab baginda s.a.w. bersihkan muka kerana muka baginda s.a.w. terkena pasir...hihi

jadi, kalau nak sapu pun boleh, tak sapu pun boleh...benda kecik macam ni tak perlulah nak dipertikai...banyak lagi benda berat kena diberi perhatian...

2 comments:

pojan said...

aah, ada kisah sahabat lbih kurg bnyinye,
Nabi pnah lalu kt utan n tunduk cz elak ranting, pas Nabi wafat, sahabat lalu tmpt 2 n tunduk gk even ranting da xde,
hebat sahabat.

Sarah Abadan said...

ha'ah..hebat2...every single thing yg Nabi s.a.w buat diorang akan cuba ikot betol2...kagum gile

hoii lama tak nampak ko