ONLINE

Sunday, February 23, 2014

anak manja

Dulu...aku kesah gile bila ada orang cakap aku 'anak manja'...
dari dulu lagi aku cuba buktikan yang aku bukan 'anak manja'...
bagi aku, mak ayah aku tak manjakan aku, diorang layan anak-anak diorang semua dengan adil dan saksama...semua diorang sayang...cuma pendekatan je berbeza...yelah, lain orang, lain ragam...sama macam anak...lain anak, lain kerenahnya...

dari situ la kot, aku start build aku punye ego...aku tak nangis bila berjauhan dengan mak ayah, even baru berumur 13 tahun...aku memang excited gile nak duduk asrama masa tu...balik rumah pun sebulan sekali je...
aku tak fikir pun apa perasaan mak aku masa tu...dia rindu ke, dia risau ke...biasalah, budak baru nak up masa tu, baru nak kenal dunia...kihkih...
tapi alhamdulillah aku dikelilingi kawan-kawan yang baik...ni mesti berkat doa mak ayah jugak...aku tau mak ayah sentiasa doakan yang terbaik untuk semua anak-anak dia, aku boleh rasa tu...

Sekarang...lantak la orang nak label aku sebagai 'anak manja'...
sekarang ni aku cuba untuk balik rumah setiap hujung minggu...sebab aku fikir, aku wajib utamakan perhatian aku kepada mak ayah...itu tanggungjawab aku sebagai anak perempuan yang belum bersuami...
plus, mati itu pasti, bila-bila boleh mati...so, setiap kesempatan yang Allah izinkan untuk jumpa mak ayah tu, aku bersyukur sangat2...

anak manja pun anak manja lah...peduli apa dengan pandangan manusia, fikir tentang pandangan Allah terhadap kita sudahlah...

dan sebenarnya, aku masih tak faham apa definisi 'anak manja' yang diorang nampak dalam diri aku...adakah hanya kerana aku anak bongsu?

yang benar,
anak manja

No comments: